miércoles, 4 de noviembre de 2015

Els Magmes

El magma, el que nosaltres coneixem com a magma, es pot definir de la següent manera: nom que reben les masses de roques foses de l'interior de la Terra, o altres planetes, composts per una mescla de líquids, vol·làtils i sòlids.

Quan el magma es refreda, i els seus components es cristalitzen, es formen les roques ígnees, que hi ha dos tipus:
-Les roques plutòniques, que es formen si el magma cristal·litza en l'interior de la Terra.
-Les roques volcàniques, que es formen si el magma ascendeix en forma de lava fins a la superfície.

També distingim tres tipus de magma:
-El magma basàltic, pot ser toleïtic, rics en silici, i produïts en les dorsals, o alcalins, produïts en les zones de l'interior de les plauqes tectòniques, rics en sodi i en potassi. Són els més comuns.
-El magma andesític, ric en silicie i materials hidratats. Formats a les zones de subducció, ja siguen d'escorça continental o oceànica.
-El magma granític, punt de fusió més baix, i poden formar grans plutons. Originats en zones orogèniques, com els andesítics, però a través de magmes basàltics o andesitics, que travessen i fosen roques ígnees o sedimentàries metamorfitzades a l'escorça que, a l'unir-se al magma, alteren la seua composició. No ho posa, però supose que seràn els més extranys, perque per a que pase tot açó...


Formació dels magmes.

Hi han tres tipus. El 80% té lloc en les vores constructies de les plaques tectòniques, baix les dorsals oceàniques, i la resta en zones de subucció, i en zones localitzades disnd e les plauqes tectòniques, per l'efecte dels Punts Calents

-Magmatisme de dorsals. La fusió baix les dorsals pot deure's a la dismunució de la pressió en les roques com a conseqüència del seu ascens pels moviments convectius, en sòlid, del mantell. L'ascens a la superfície d'auqest magmes, és l'origen de les grans masses basàltiques dels fons oceànics

-Magmatisme en zones de subducció. La fusió s'hi produeix per l'augment de la temperatura per la compressió de la litosfera que subdueix, i fricció amb les roques del mantell. Es formen els magmes que donaràn lloc als batolits típics de les zones orogèniques.

-Magmatisme intraplaca. És degut a l'acció de punts calents, tant baix de l'escorça oceànica, com la continental. Les grans fractures litòsferiques intraplaca, també poden produïr magmatisme per fusió de roques del mantell, com s'observa per l'associació d'aquestes falles amb la presència de volcans.







He trobat aquest vídeo a YouTube, tu jutges Pedro, sembla prou interessant. 





Bibliografia: Wikipèdia, YouTube, Google imatges.

No hay comentarios:

Publicar un comentario